Още

expand_more
close
Какво е еко къща?

Какво е еко къща?

Много статистики сочат, че жилищните сгради по света консумират близо 40% от основната енергия, произвеждана в глобален мащаб. Става въпрос за въглероден диоксид и над 50% замърсени води.

Все по-стряскащите данни мотивират архитектите и инженерите да проектират такива сгради, при които се използват зелени технологии.

Един от успешните резултати са еко къщите, щадящи природата.

Какво представляват еко къщите?

Строителството на еко къщи задоволява осезаемата нужда на съвременните хора да живеят в хармония с природата, като това се превърна дори в мода. Тази тенденция обаче се налага и днес съвсем не е трудно всеки да открие еко жилище по свой вкус.

Както показва и самото наименование, „еко къща” означава не само безвредна за околната среда, но и за своите обитатели къща.

Към еко къщите обичайно отнасят и онези пасивни жилища, чиято консумация на енергия е минимална и чрез спестяването ѝ се намалява и замърсяването, освен разходите.

От какви материали са направени еко къщите?

Най-често еко къщите са изработени от камък, дърво и глина, които като естествени материали лесно се рециклират.

---> Дървени еко къщи

Това са еко къщите, предлагани най-често. По-типични са за обитаване в северните страни, в които използването на дървото като материал е традиционно. Еко къщите от дърво са изключително разнообразни по начин на планиране, дървото преобладава във външния им вид.

---> Каменни еко къщи

За разлика от дървото, камъкът не се използва толкова често. Добива се трудно, а обработката и разходите по транспортиране са по-скъпи. Стените от камък се строят бавно. Въпреки това, много хора предпочитат еко къща, направена например от камък и дърво. Такава къща е еко-арт и целият интериор може да е изработен също от камък и дърво.

---> Глинени еко къщи

Като друг естествен материал, глината се отличава с доста предимства. Тя е евтина и лесна за обработка. В еко строителството служи за спояване и като мазилка. В България традиционна е употребата на непечената глина. В немалко селища се строи с т.нар. кирпичи, които представляват непечени тухли от глина. Жилище, направено основно от глина, осигурява комфортен микроклимат.

Към еко материалите могат да се отнесат и керемидите, и печените тухли, при условие, че не съдържат допълнителни примеси.

Екологичен ефект може да се постигне и при производството на перлит, метал и др., а те подлежат и на лесно рециклиране.

Всички еко материали са енергоефективни, не са опасни за околната среда и оказват положителен ефект върху живеещите в сградата. За сравнение – в по-голямата си част материалите при конвенционалното строителство увреждат човешкия организъм.

Защо да живееш в еко къща не е само модерно?

Животът в еко къща се превръща все повече в потребност, защото осигурява много предимства:

---> висока енергийна ефективност чрез добрата изолация и оптимално използваната слънчева светлина;

---> здравословна среда, поради елиминиране на проблеми като процепи в конструкцията, влага и мухъл;

---> присъствие на нови технологии като съвременни системи за осветление, отопление, вентилация и др.

За да се сдобиете с еко къща, има различни варианти, от които най-лесният е готовата сглобяема къща. Ако решите вашата еко къща да носи характера и идентичността ви, доверете се на фирма, която да ви направи индивидуален проект.

mail phone