Още

expand_more
close
Начини за отопление на сглобяеми къщи

Начини за отопление на сглобяеми къщи

Сглобяемите къщи са проектирани по начин, осигуряващ висока енергийна ефективност. Това се дължи на използваните материали и качественото остъкление, което също допринася за топлоизолационните свойства. Поради това разходите за отопление на една сглобяема къща са по-малки от тези на монолитна постройка.

Това, че конструкцията на къщата е сглобяема, не означава, че съществува ограничение при избора на начин на отопление. Съвременните сглобяеми къщи могат да се отопляват по всички общоприети начини, използвани и за конвенционалната сграда. Необходимата мощност на топлоносителя никога няма да бъде по-голяма, отколкото необходимата за отопление на традиционна сграда.

Отопление на ток

Понеже сглобяемите къщи реализират по-малки топлозагуби, отоплението на ток е добро решение. По-голямата част могат да се отопляват с конвекторни радиатори при оптимизиран режим на работа.

Като един от най-популярните уреди за отопление и охлаждане, който използва електрическа енергия, климатикът също може да работи безпроблемно. Фирмата производител на къщи го монтира срещу допълнително заплащане без никакви ограничения по отношение на закрепването му на стената.

Термопомпени системи

Като вариант за отопление, термопомпените системи харчат много малко енергия. Превръщането на консумираната електроенергия е 1:4 или 1:5. Изчисленията сочат, че за топлинна или за охладителна мощност от 4-5 kW изразходват 1 kW ток.

Тъй като сглобяемите къщи имат качествена топлоизолация, годишният разход за площ от 100 м² е около 6000 kW. Ако се ползва термопомпа, разходът спада близо 4 пъти и се получава цена около 25 лв. месечно. Помпа от типа въздух-въздух ще осигури по-нисък сезонен коефициент с 10-30%, в сравнение с типа вода-вода.

Отопление на газ

Сглобяемите къщи с изградени от сандвич панели стени се отопляват най-евтино с природен газ. В началото инвестицията е малко по-голяма, но по-късно се компенсира от икономичната работа и малкия ценови разход.

SIP панелите допринасят за добрата изолация 1,5 пъти повече от останалите типове сгради. С поставянето на газова инсталация ще се радвате на чисто, евтино и ефективно отопление.

Отопление с твърдо гориво

Този традиционен начин на отопление също е възможен, но ще имате нужда от комин. След изграждане на самата къща, фирмата производител може да ви монтира и котел за отопление с дърва или въглища. Дори къщата да е дървена, при спазване на всички инструкции за безопасност е възможно даже и инсталиране на камина.

Отопление на дървесни пелети

Пелетите са изработени от пресовани дървесни стърготини и са по-чисто твърдо гориво от дървата и въглищата. Мощността на котела за пелети се избира според големината на мястото и нуждите. Той почти винаги разполага с автоматична система за запалване, регулация на горивото и почистването.

Инфрачервено отопление

Уредите с това отопление не нагряват въздуха, а стоящите пред тях предмети, които прехвърлят получената топлина в близкото пространство. Консумацията на енергия не е повече от 10-15 W на м². Системата не изисква редовна поддръжка или ремонт.

Подово отопление

Системата за подово отопление е функционална и лесна за използване. Дали електрическо, или водно, то трябва да бъде инсталирано преди окончателното завършване на пода.

За да решите как ще отоплявате сглобяемата къща, първо отчетете евентуалните топлинни загуби. Съобразете и за какъв период ще използвате къщата, нуждаете ли се от топла вода, газифициран ли е районът и дали електрическата мощност е достатъчна за нуждите ви.

mail phone