Още

expand_more
close
Необходимо ли е разрешение за строеж на сглобяема къща?

Необходимо ли е разрешение за строеж на сглобяема къща?

Всеки, който иска да се сдобие с нов и уютен дом максимално бързо и с малко средства, избира сглобяема къща.

Макар че конструкциите за строежа на такава къща са опростени, това не означава, че не е необходимо разрешение за строеж. Независимо от вида строителство, то винаги се изисква. За всички видове строителство има нормативни изисквания и иновативните сглобяеми къщи не са изключение.

След получаването на разрешителното за строеж, къщата може да бъде построена само за няколко месеца. Необходими са и други документи, без които самият строеж не може да се осъществи, макар че е разрешен.

Процесът на изготвяне на цялата документация включва следната поредица от стъпки:

Виза за проектирането

Визата се издава от общината, в чийто район ще се строи. Без нея не може да се проектира в имота. Тя съдържа информация за предназначението на самия строеж и за начина, по който ще се строи. Уточнява границите, височината и плътността на застрояване.

За издаването на визата трябва да представите документ за собственост, както и скица на имота. В някои случаи общините изискват мотивирано предложение, а при свързано застрояване – и нотариално заверено съгласие от съседите. Услугата отнема 3-14 дни, в зависимост от вида ѝ.

Предварителни договори за присъединяване към експлоатационните дружества

Следващият етап след получаването на визата е изготвянето на временни договори с електроразпределителното дружество, ВиК-дружеството и газоснабдяването, за да можете да ползвате ток, вода и газ. Когато къщата бъде завършена, договорите ще станат постоянни.

Геодезическо заснемане

То се извършва на мястото на самия парцел и е необходимо, за да се изработи проект на сградата. За него ви трябва скица на имота. Заснемането отнема 1-2 седмици.

Проектиране на технически проект

В този важен етап се изготвя инвестиционен проект, който ще определи как ще изглежда къщата. Той се проверява от независим технически надзор и се внася за разглеждане в общината. Проектирането обикновено отнема 20 дни.

РС – разрешително за строеж

От внасянето на готовия проект до издаване на разрешението за строеж може да изминат 30 дни.

След като разрешението е получено, строежът може да бъде започнат. Това трябва да стане до 3 г. след получаване на разрешителното, а до 5 г. да се завърши на груб строеж. Най-късно до 10 г. трябва да го завършите, за да не се налага презаверка.

Начало на строителството

След 2 седмици от получаването на разрешителното строежът може да започне. Ако къщата има площ над 100 кв.м, трябва да сключите договор, защото нямате право да строите сами. Не забравяйте и вертикалната планировка, оградата, захранването, озеленяването. Ако няма канализация, ще ви трябва и пречиствателна станция.

Узаконяване на къщата

В случай, че къщата ви е над 100 кв.м, непременно се нуждаете от договор с независим строителен надзор. Той контролира строителството и следи дали всичко се изпълнява съобразно проекта. След приключване на строежа от надзора ще получите техническия паспорт и къщата ще бъде узаконена до акт 16.

За спестяване на време най-добре възложете изготвянето на документацията на компанията, която ще строи къщата. След като преминете успешно през всички етапи, ще можете да се радвате на вашия нов дом – стабилен, икономичен и функционален.

mail phone