Още

expand_more
close
Най-добрите начини за отопление на сглобяема къща

Най-добрите начини за отопление на сглобяема къща

Сглобяемите къщи са така проектирани, че да създават максимален комфорт, който се дължи до голяма степен на високата им енергоефективност.

Това означава, че какъвто и тип отоплителна система да се избере, нужната мощност на топлоносителя винаги ще бъде няколко пъти по-малка, отколкото в сграда на монолитно строителство.

Има различни варианти на отопление, които се избират съобразно прилежащата инфраструктура и желанията на собственика.

Всеки един вид отопление, който се използва и в монолитните сгради, може с успех да бъде избран и за отопление на сглобяемите къщи.

Отопление на електрически ток

Използва се често поради малките топлозагуби. Повечето сглобяеми къщи се отопляват с електрически конвекторни радиатори, като режимът на работа е оптимизиран, а електрическата консумация е силно намалена. Счита се, че това е най-екологичният тип отопление.

Термопомпено отопление

Отоплението с термопомпи спестява още повече електроенергия, като превръщането ѝ е 1:4 или 1:5, т.е. 1kW електрически ток се оползотворява като 4-5 kW топлинна/охладителна мощност.

По принцип изначалната малка загуба на енергия на сглобяемите къщи дава възможност да се използва по-малка мощност на какъвто и да е енергоизточник.

От своя страна, той може да е с много по-висока енергоефективност.

При използването на термопомпени системи месечно разходът на електроенергия се намалява около 4 пъти.

Освен това, ако термопомпите са тип въздух-въздух, имат по-нисък сезонен коефициент на ефективност с 10-30% от термопомпите вода-вода.

Газово отопление

Това е най-евтиният енергиен източник за сглобяема къща от SIP панели. Всички съвременни производители предлагат достъпно и безопасно газово оборудване. Въпреки че първоначалните разходи са малко по-големи, впоследствие те се компенсират от икономичната работа.

Инфрачервено отопление

Специфичното при устройствата за инфрачервено отопление е, че те нагряват предметите пред тях, а не въздуха. Въпреки че го изсушават, това може да се избегне с допълнителни овлажнители. Такова оборудване е лесно за управление – температурата се задава и устройството я поддържа, като за по-просторни стаи са нужни повече устройства.

Отопление с твърдо гориво

Всяка сглобяема къща може да се отоплява и по най-традиционния начин – с твърдо гориво като дърва или въглища. Много фирми производители осигуряват след изграждането на къщата и монтаж на котел за отопление за твърдо гориво.

Ако се спазват стриктно правилата за безопасност, дори може да се инсталира камина в дървена къща за топлина и уют.

Отопление на дървесни пелети

Изработени от пресовани стърготини, пелетите се смятат за относително чисто твърдо гориво. Котлите на пелети често имат автоматични системи на запалване, за регулация на горивото и за почистване.

По желание може да се монтират в сглобяема къща, като изборът на пелетна горелка и котел трябва да стане с помощта на специалист.

Други алтернативни начини за отопление са климатиците или подовото отопление.

При инсталирането на отоплителната система трябва да се отчитат правилно топлинните загуби, което се прави още при нейното проектиране.

Преди да решите какъв тип отопление ще предпочетете, трябва да се съобразите с това какъв период от време ще прекарвате в къщата, ще имате ли нужда от захранване с топла вода, има ли газопровод наблизо и дали мощността за отопление с електричество е достатъчна.

mail phone