Още

expand_more
close
Предимства и недостатъци на къщите с дървена конструкция

Предимства и недостатъци на къщите с дървена конструкция

За българската строителна практика т.нар. сглобяеми къщи са сравнително нова технология. Техните основни елементи като стени, скеле, покривни и подови панели се произвеждат до последна степен на завършеност в заводски условия. Сглобяват се и се издигат върху предварително изградена основа.

Кои са основните предимства на къщите с дървена конструкция?

Сред основните предимства, които правят къщите с дървена конструкция все по-популярни и търсени, са:

Бързо строителство

Нанасянето в напълно готова такава къща може да стане след 3-4 месеца.

Прецизност на изработката

Всички компоненти са проектирани и изчислени чрез компютърни програми и съответстват на всички държавни стандарти за строеж.

Устойчивост при земетръс

- поради наличието на много на брой малки сглобки при земетръс претоварването на едно от съединенията се поема от съседните;

- дървесината е по-лека, а по-леката сграда е с предимство при земетресение;

- сглобките дават възможност на сградата да се огъва по време на земетръс.

Сухо строителство

Липсата на влажни процеси като леене на бетон, замазки и мазилки елиминира необходимостта от повече време за изсъхване. Къщата с дървена конструкция е суха от самото начало.

Висока енергоефективност

Понеже дървената конструкция не поглъща топлината от помещенията, тя остава вътре, а не по стените и се спестяват отоплителни разходи.

Екологичност

Икономията на материали е значителна, като това включва по-малко материали за самото строителство и съответно по-малко отпадъци. Транспортните разходи и вредните емисии в атмосферата са по-малко. Освен това дървените отпадъци имат много приложения.

По-голяма използваема площ

При еднаква степен на топлопреминаване къщите с дървена конструкция имат по-малка дебелина, в сравнение с монолитните. Вътрешното пространство се оползотворява по-добре от 4 до 7%.

Малък брой дефекти по време на строителството

Големите плоскости OSB и гипсокартон позволяват стените да бъдат по-прави и да се избегнат неравенствата при зидането на една тухлена стена. В естественото пространство на дървената конструкция всички необходими изолации се прекарват по-лесно без къртене и измазване втори път.

Контрол на производствения процес

Сглобяемите дървени къщи се произвеждат при изключителни нива на контрол поради автоматизираните заводски условия, за разлика от конвенционалното строителство, при което строителните бригади са с умения на различно ниво.

Индивидуална архитектура и дизайн

Къщите с дървена конструкция се проектират и изграждат в различни архитектурни стилове и могат да бъдат изпълнени с модерна или класическа визия.

Дълга експлоатация на всякакъв терен

Поради леката си конструкция сглобяемите дървени къщи се строят лесно и качествено на наклонен, неравен или нестабилен терен. Освен това имат опция за оформяне на втори и следващ етаж.

Превръщане в пасивна къща

Това може да стане, ако се монтира специална изолация, термопомпи и др. нововъведения, с които разходите за енергия да се намаляват с до 90%.

Имат ли някакви недостатъци къщите с дървена конструкция?

Сред недостатъците, които се отчитат, са следните:

  • Задължително следене на състоянието на дървесината и периодични грижи за нея;
  • Поддръжка и превенция против вредители като дървояди, термити и др.;
  • По-голяма нестабилност при канадския тип конструкция, при която стените поемат тежестта на покривната конструкция;
  • По-реална опасност от пожари;
  • Повече време за строеж на т.нар. американски къщи и известна опасност от отделените вредни емисии от лепилата.
mail phone