Още

expand_more
close
Предимства на сглобяемото строителство

Предимства на сглобяемото строителство

Сглобяемите конструкции вече се наложиха в строителството като един много практичен и модерен метод за изграждане на най-разнообразни сгради – жилища, офиси, павилиони и всичко останало, за което се сетите.

Казано накратко, става дума за предварително производство на различни части от конструкцията, която предстои да бъде построена и транспортирането им до самата строителната площадка. Поради многобройните предимства на сглобяемото строителство, днес то се среща все по-често, а качеството му се подобрява и което е най-важно – този метод става все по-достъпен и рентабилен.

Но нека по-подробно разгледаме предимствата на сглобяемото строителство, които са двустранни - както за бизнеса, така и за клиентите.

На първо място е добре да уточним, че що се отнася до дървените и стоманени сглобяеми строителни конструкции, то те отдавна се използват масово в строежа на различни сгради.

Стоманените и дървените конструкции се определят като сглобяеми, когато техните елементи не се нуждаят от допълнителна обработка, примерно пробиване, подрязване, забиване, монтаж и други. Точен пример за такива конструкции са вече добре познатите на пазара сглобяеми къщи.

Модерните технологии обаче направиха възможно предварителното изграждане и на сглобяеми модули от други материали, например бетон или стоманобетон. А разширеният асортимент разкри още чудесни възможности, както пред строителните предприемачи, така и пред всички останали потребители.

Рентабилност и бързина на строителството

Сглобяемите стоманобетонни и бетонни конструкции доста се отличават от другия, основен тип стоманобетонни конструкции, които са монолитни и бетонирани директно в издигнатата конструкция.

Първите осигуряват индустриализацията на строителството, като масовото им фабрично производство и използването на високоефективно оборудване осигурява продукти с впечатляващо качество и възможно най-ниски разходи за работна ръка и материално-технически ресурси.

Същевременно и времето за строителство значително намалява, благодарение на елиминирането на трудоемките и отнемащи далеч повече време ръчни процеси. Отделно, заедно с повишаването нивото на механизация, организацията на строителните работи се улеснява значително.

Екологичност и възможност за пълноценно строителство през зимния сезон

Сглобяемите конструкции, особено тези, изработени от стоманобетон, водят до по-големи икономии на дървесина, като елиминират нуждата от скелета и кофраж. По същия начин и строителството с готови сглобяеми конструкции през зимния сезон значително се опростява.

За някои технологични процеси са необходими определени метеорологични условия, но при сглобяемото строителство този проблем напълно отпада и може да се строи бързо и ефективно дори и през зимните месеци.

Стабилност, издръжливост и енергийна ефективност

Сглобяемите къщи са проектирани така, че да са изключително здрави и устойчиви, както и енергийно ефективни. Тази модерна форма на строителство спестява много материали, тъй като всичко се обработва директно във фабриката, а не на строителната площадка.

По този начин става възможно допълнителните материали да бъдат използвани повторно или да се рециклират, а околната среда на производствения обект да бъде по-добре контролирана.

Оптимизиран подход

Оптимизиран подход в сглобяемите конструкции предотвратява загубата на материали и спестява време. Процесът на строителство, което традиционно се извършва на строителната площадка, обикновено е свързано много проблеми - например зависимостта от различни доставчици на материали на обекта, шумът от тежко оборудване, по-натовареният трафик, вследствие от транспортирането на материали и прочие. Докато при сглобяемото строителство е възможно всяка част да се произвежда отделно, в среда, където контролът е абсолютно прецизен.

Ето защо можем да заключим, че при толкова много предимства, популярността на сглобяемите конструкции е логично само да расте все повече и повече.

Възползвайте се и вие!

mail phone